Vi börjar bli varma i kläderna

I skrivande stund har både lärare och elever haft datorer och snabbt nätverk i någon månad och alla börjar bli varma i kläderna. Både elever och pedagoger ser stora vinningar i att jobba med digitala verktyg och så sent som igår när åk 8 satt och jobbade med sina PRAO-rapportera sa en elev ”arbetet blir så mycket enklare och roligare med datorerna”.

 

För min del som lärare har mitt arbete förändrats på många sätt. Jag undervisar i engelska och tack vare socrative.com har min rättning av glosförhör och andra former av läxförhör helt försvunnit. Det tar fortfarande en viss tid att skapa förhören men det är inget nytt. Det enda eleverna ogillar med sidan är att datorn är hårdare i sin rättning än vad jag är och godtar inte ens det minsta feltryck. Som tur är får jag en sammanställning av alla ord och fraser som eleverna skrivit och kan snabbt ögna igenom det när jag gör min slutgiltiga bedömning. Denna sida är ett mycket bra komplement till den mer tävlingsinriktade sidan kahoot.

 

Att avsluta lektionerna har även det ändrats då mina eleverna börjat använda padlet.com för att ge exit tickets. Detta är ett bra sätt för mig som lärare att se vad som fastnat hos eleverna efter en genomgång och vad jag måste bygga vidare på. Man kan även använda socrative när man ska skapa exit tickets men där blir frågorna mer styrda medan padlet låter eleverna skriva fritt.

 

Ett spännande moment som jag använt mig av ett tag nu på mina lektioner är en sida som heter random name picker. Där kan man skriva in alla elevers namn i ett hjul och sedan snurra fram vem som ska svara på en fråga alternativ lotta in elever i grupper. Det är med en skräckblandad förtjusning som eleverna sitter i sina bänkar och ser hjulet snurra. Har använt detta i snart 6 månader nu och det är ett väldigt bra verktyg att få de som i vanliga fall inte räcker upp handen att delta i diskussioner eller läsa högt under engelsklektionen.

 

Det senaste jag upptäckt och börjat använda är excel-undersökningar där man kan skapa enklare undersökningar för att checka av läget i en klass, utvärdera en kurs eller utvärdera ett nytt arbetssätt som man jobbat med kollegorna. Jag hade länge letat efter ett enkelt sätt att skapa enkäter och i excel hittade jag det. Det är enkelt att skapa en enkät och sedan får man en bra sammanställning.

 

Som ni kan läsa börjar vi komma igång med digitalisering på riktigt fast än har vi mycket kvar att upptäcka och utveckla, men det är en trevlig resa att vara med på.

 

/Henrik

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s